De eikenprocessierups is weer in aantocht. En waar in het verleden enkel in het zuiden van ons land de eikenprocessierups voor overlast zorgde, is hij nu in het hele land actief. Zo is de eikenprocessierups al in Groningen gesignaleerd en zien we de eikenprocessierups in Zwolle ook al vaker verschijnen. Dat is erg vervelend, want deze rups zorgt voor veel gezondheidsklachten. Niet alleen mensen lopen het risico klachten door deze rups te krijgen, ook honden, katten en zelfs paarden kunnen gezondheidsklachten krijgen. We hebben daarom op een rijtje gezet wat jij hiertegen kunt doen.
Klachten door de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een kleine rups die door zijn brandharen voor veel overlast zorgt. Deze brandharen vormen het afweermechanisme van de rups en worden bij gevaar afgeschoten naar de vijand. Deze haren bevatten weerhaakjes en hechten zich daardoor makkelijk aan huis, vacht of kleding. Bij contact wordt er een gif afgegeven en dat gif zorgt voor de gezondheidsklachten. Voor mensen geldt dat aanraking met de huid kan zorgen voor jeuk, roodheid en rode bultjes. Bij contact met de luchtwegen kan dit leiden tot een loopneus, hoesten, kriebel in de keel en moeite met ademhalen of slikken. Ook kunnen de haren in contact komen met oegen. Ontstoken ogen en pijnlijke irritatie zijn hiervan het gevolg. Ook bij dieren kunnen de brandharen zorgen voor een geïrriteerde huid. Ook ademhalingsproblemen, overmatig kwijlen en het zwellen van de tong kunnen een gevolg zijn van de eikenprocessierups. Het is dan ook erg belangrijk jezelf en je dieren goed tegen deze rups te beschermen.
Wat kun je doen?
Contact met de eikenprocessierups vermijden is natuurlijk de beste remedie. Dit voorkomt uiteraard klachten. Loop daarom een blokje om of neem een andere fietsroute. Laat ook je dieren niet in de buurt van besmette eiken komen, maar wandel een ander rondje met je hond of houd je kat binnen of op je eigen terrein. Bescherm jezelf met bedekkende kleding en een zonnebril en was deze na de wandeling uit. Het liefst op 60 graden, zodat de brandharen verwijderd zijn. Het is ook mogelijk om zelf preventieve maatregelen te nemen tegen de eikenprocessierups. Steeds vaker zien we dan ook nestkastjes aan eiken hangen langs wegen en paden. Dat is niet voor niets. Eén van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is namelijk de koolmees. Wanneer deze zich gaat vestigen in een nestkastje aan de eik, zal de populatie rupsen aanzienlijk verminderen. Helaas is dit niet voldoende en zullen er in de maanden mei/juni nog genoeg nestspinsels met eikenprocessierupsen te vinden zijn. Ga deze niet zelf verwijderen, maar schakel hiervoor een professioneel bedrijf in.